W powietrzu obecne są pojedyncze ziarna pyłku traw i babki. Specjaliści prognozują utrzymanie się wysokiego stężenia pyłku brzozy w najbliższym tygodniu oraz stopniowy wzrost stężenia pyłku traw i babki. Na początku maja powinien pojawić się także pyłek sosny. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku drzew, zwłaszcza brzozy, powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po tych pokarmach. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?