Spośród pyłku drzew w powietrzu występuje pyłek sosny, na średnim poziomie. Stężenie pyłku silnie alergennych traw jest bardzo wysokie, pyłku pokrzywy - średnie, a pyłku szczawiu i babki - niskie. Pojawiły się pojedyncze ziarna pyłku komosy i żyta.
Specjaliści prognozują dalszy wzrost stężenia pyłku roślin zielnych. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest średnie, a zarodników Alternaria - niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po tych pokarmach. Mogą to być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, mrowienie w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?