Trwa główny sezon pyłkowy, w którym notowane są najwyższe stężenia pyłku silnie alergennych traw. Obecnie stężenie pyłku zmniejszyło się do wartości średnich z powodu opadów deszczu, ale przewiduje się utrzymanie podwyższonego stężenia pyłku traw do pierwszej dekady lipca. Spośród pyłku drzew w powietrzu występuje pyłek sosny i lipy na niskim poziomie.
Stężenie pyłku pokrzywy jest wysokie, pyłku szczawiu, babki i komosy - niskie. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest średnie, a zarodników Alternaria - niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy - jeśli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach, takie jak: pieczenie warg, języka, gardła, obrzęk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?