Obecnie stężenie pyłku pokrzywy jest wysokie, a stężenie pyłku mocno alergizujących traw spadło do wartości średnich. Natomiast stężenie babki, szczawiu oraz komosy jest niskie.
Prognozuje się pojawienie silnie uczulającego pyłku bylicy oraz spadek stężenia pyłku traw.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłka, melony, kiwi, arbuz) oraz warzywa (seler, pomidor), a także kiełki pszenicy, miód czy orzechy, jeżeli obserwowały u siebie objawy uczulenia po pokarmach.
Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?