Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Udostępnij:
Obecnie stężenie pyłku pokrzywy utrzymuje się na wysokim poziomie, pyłku traw jest średnie, natomiast stężenie pyłku szczawiu, babki i komosy - pozostaje niskie. W powietrzu pojawiły się pojedyncze ziarna silnie uczulającego pyłku bylicy.

Specjaliści prognozują wzrost stężenia pyłku bylicy, utrzymanie stężenia pyłku pokrzywy oraz spadek stężenia pyłku traw.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie określone objawy po pokarmach. Mogą to być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie