Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

KOMUNIKAT PYŁKOWY DLA ALERGIKÓW - KRAKÓW

(MM)
Obecnie stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy jest niskie i stopniowo wzrasta. Stężenie pyłku pokrzywy jest wysokie, natomiast stężenie pyłku traw, szczawiu, babki i komosy jest niskie.

Przewidywany jest wzrost stężenia pyłku bylicy do wartości średnich, a także utrzymanie się stężenia pyłku pokrzywy.
Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Specjaliści przypominają: osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny teraz unikać stosowania przypraw oraz spożywania wybranych warzyw (surowe: seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Co uczula
Lipa Tilia
Trawy Poaceae
Bylica Artemisia
Babka Plantago
Szczaw Rumex
Pokrzywa Urtica
Komosa Chenopodium
Cladosporium
Alternaria

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski