Przewidywany jest wzrost stężenia pyłku bylicy do wartości średnich, a także utrzymanie się stężenia pyłku pokrzywy.
Stężenie zarodników grzybów z rodzaju Cladosporium i Alternaria jest wysokie.
Specjaliści przypominają: osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny teraz unikać stosowania przypraw oraz spożywania wybranych warzyw (surowe: seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Co uczula
Lipa Tilia
Trawy Poaceae
Bylica Artemisia
Babka Plantago
Szczaw Rumex
Pokrzywa Urtica
Komosa Chenopodium
Cladosporium
Alternaria
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?