Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików – Kraków

(MM)
Obecnie stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy wzrosło do wartości średnich. Stężenie pyłku pokrzywy pozostaje wysokie, natomiast stężenie pyłku traw, szczawiu, babki i komosy jest niskie.

W powietrzu obecne są pojedyncze ziarna pyłku ambrozji. Prognozowany jest wzrost stężenia pyłku bylicy i ambrozji oraz utrzymanie się wysokiego stężenia pyłku pokrzywy.

Stężenie zarodników grzybów Cladosporium i Alternaria jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku bylic powinny teraz unikać stosowania przypraw oraz spożywania wybranych warzyw (surowe: seler, marchew), jeżeli obserwowały już u siebie niepokojące objawy po ich zjedzeniu. Do takich objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej UJCM.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski