Obecnie stężenie pyłku traw i pokrzywy jest wysokie, natomiast stężenie pyłku szczawiu i babki – średnie. Specjaliści prognozują okresowy spadek stężenia pyłku roślin jedynie podczas intensywnych opadów deszczu oraz bezpośrednio po nich.
Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach.
Takimi objawami mogą być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?