Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików

(MM)
Trwa główny sezon pyłkowy, w którym notowane są najwyższe stężenie silnie uczulających traw oraz wysokie stężenie zarodników grzybów.

Obecnie stężenie pyłku traw i pokrzywy jest wysokie, natomiast stężenie pyłku szczawiu i babki – średnie. Specjaliści prognozują okresowy spadek stężenia pyłku roślin jedynie podczas intensywnych opadów deszczu oraz bezpośrednio po nich.

Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor) oraz kiełki pszenicy, miód, orzechy, jeżeli obserwowały u siebie niepokojące objawy po pokarmach.

Takimi objawami mogą być: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski