MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy dla alergików

(MM)
Obecnie trwa główny sezon pyłkowy, w którym notowane są najwyższe stężenia silnie uczulających traw oraz wysokie stężenie zarodników grzybów.

Stężenie pyłku traw i pokrzywy jest nadal wysokie, stężenie pyłku szczawiu i babki pozostaje średnie.

Specjaliści przewidują pojawienie się pyłku bylicy, a także okresowy spadek stężenia pyłku roślin podczas intensywnych opadów deszczu i bezpośrednio po nich. Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.

Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać niektóre surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeśli obserwowały u siebie określone objawy po pokarmach. Alergików powinny zaalarmować: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski