Stężenie pyłku traw i pokrzywy jest nadal wysokie, stężenie pyłku szczawiu i babki pozostaje średnie.
Specjaliści przewidują pojawienie się pyłku bylicy, a także okresowy spadek stężenia pyłku roślin podczas intensywnych opadów deszczu i bezpośrednio po nich. Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać niektóre surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeśli obserwowały u siebie określone objawy po pokarmach. Alergików powinny zaalarmować: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?