Stężenie pyłku silnie alergogennych traw jest wysokie, stężenie pyłku pokrzywy jest średnie, natomiast stężenie pyłku szczawiu i babki pozostaje niskie. Pojawiły się pierwsze ziarna pyłku komosy. Specjaliści przewidują stopniowy wzrost stężenia pyłku roślin zielnych.
Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie, a zarodników Alternaria – niskie.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłka, melony, kiwi, arbuzy) i warzywa (selery, pomidory) oraz kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeżeli obserwowały u siebie określone objawy po tych pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?