Przewidywany jest wzrost stężenia pyłku bylicy, stopniowy spadek stężenia pyłku traw i utrzymanie wysokiego stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Alternaria i Cladosporium jest wysokie.
Uczuleni na alergeny pyłku traw powinni ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, a uczuleni na pyłek bylic – unikać przypraw oraz surowego selera i marchwi, jeśli obserwowali po tych pokarmach świąd warg, języka, obrzęk.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?