MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Komunikat pyłkowy – KRAKÓW

(MM)
Stężenie silnie uczulającego pyłku bylicy wzrosło do średnich wartości. Stężenie pyłku pokrzywy jest nadal wysokie, pyłku traw – średnie, a pyłku szczawiu, babki i komosy – niskie.

Przewidywany jest wzrost stężenia pyłku bylicy, stopniowy spadek stężenia pyłku traw i utrzymanie wysokiego stężenia pyłku pokrzywy. Stężenie zarodników grzybów Alter­naria i Cladosporium jest wysokie.

Uczuleni na alergeny pyłku traw powinni ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód, orzechy, a u­czuleni na pyłek bylic – unikać przypraw oraz surowego selera i marchwi, jeśli obserwowali po tych pokarmach świąd warg, języka, obrzęk.

Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CMUJ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski