Obecnie stężenie pyłku traw jest wysokie, pokrzywy – średnie, a szczawiu, babki i komosy – niskie. Spośród pyłku drzew w powietrzu występuje pyłek lipy, na niskim poziomie.
Specjaliści prognozują utrzymanie się wysokiego stężenia pyłku traw do połowy lipca. Stężenie zarodników grzybów Cladosporium jest wysokie, a Alternaria jest niskie.
Uczuleni na alergeny pyłku traw powinni ostrożnie spożywać wybrane surowe owoce (jabłko, melon, kiwi, arbuz) i warzywa (seler, pomidor), kiełki pszenicy, miód i orzechy, jeśli obserwowali u siebie po tych pokarmach np. pieczenie warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?