SPS wcześniej funkcjonował w kamienicy przy placu Matejki 11. Przeniósł się na ul. Miechowity, do opuszczonego budynku po szkole ekonomicznej. Obiekt zmodernizowano. Dzięki temu w tym miejscu powstała najnowocześniejsza obecnie szkoła z branży spożywczej w Krakowie. Młodzież uczy się w niej od tego roku szkolnego.
- W starym budynku przy placu Matejki nie mieliśmy szans rozwoju, stworzenia nowoczesnych pracowni. To stało się możliwe w nowej lokalizacji - podkreśla Tadeusz Zarawski, dyrektor ZSPS. Dodaje, że nowy obiekt jest również dużo bardziej oszczędny w utrzymaniu.
W odremontowanym budynku przy ul. Miechowity powstały cztery nowoczesne, w pełni wyposażone pracownie: dwie gastronomicznej z 16 stanowiskami, na których można codziennie gotować), cukierniczo-piekarska (znajduje się w niej duży piec, służący do wypieku ciast) i kelnerska (m.in. do ćwiczenia podawania potraw i napojów do stołu). Pracownie są przystoso-wane zarówno do nauki zawodu, jak i do prowadzenia egzaminów. Szkoła kształci w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik technologii żywności, kucharz, cukiernik, piekarz, wędliniarz, przetwórca ryb i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
- Na takie zawody zawsze jest zapotrzebowanie, tym bardziej teraz, kiedy ludzie przywiązują coraz większą wagę do sposobu odżywiania. A warunki do nauki w nowym miejscu mamy lepsze. Pracownie są większe i lepiej wyposażone - zwróciła uwagę jedna z uczennic ZSPS 18-letnia Wiktoria Panuś.
Młodzież ma tam również do dyspozycji odnowioną salę gimnastyczną i zewnętrzne boiska. Obecnie w szkole uczy się około 600 młodych adeptów gastronomii.
Autor: Piotr Tymczak
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?