reklama

Kraków. Pierwsza kolacja charytatywna w stylu zero waste

Adam Wojnar
Wieczorem w restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva przy ul. św. Wawrzyńca dla przedsiębiorców i naukowców Bank Żywności w Krakowie organizuje uroczystą kolację.

WIDEO: Krótki wywiad

Celem kolacji jest pokazanie, że można jeść smacznie, a przy okazji ratować żywność przed zmarnowaniem.

Jak podkreśla Beata Ciepła z Banku Żywności w czasie południowej konferencji: "można stworzyć kulinarne arcydzieła mając do dyspozycji nieperfekcyjne warzywa i owoce. Bank Żywności zachęca do tworzenia partnerstw, mających na celu promowanie misji niemarnowania żywności i naturalnych zasobów".

Marnowanie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny ale także i ekologiczny. Jak się okazuje, na świecie rocznie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce to aż 9 mln ton artykułów spożywczych ląduje na śmietniku.

Kolacja charytatywna w restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva to nie tylko zwrócenie uwagi na marnowanie żywności ale jak podkreśla szef restauracji Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva Mikołaj Mikulski, kucharze restauracji zaskoczą swoją kreatywnością i zaserwują menu przygotowane specjalne na ta okazję, która jest oparta w części na uratowanej żywności. Podczas gotowania nasi kucharze będą dzielić z gośćmi sposobami na niemarnowanie jedzenia w kuchni.

Charytatywna kolacja ma zapoczątkować aby jej uczestnicy, przyłączyli się do koalicji, tworząc początki trwałego partnerstwa na rzecz zmniejszenia i ograniczenia skali marnowania żywności oraz zasobów naturalnych.

Zarówno firmy, organizacje, przedstawiciele lokalnej społeczności i każdy z nas ma na to wpływ, ale może się przyczynić do budowania świadomości i kształtowania właściwych postaw.

Czytaj także

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ehh

Żeby sobie wyobrazic jakie skutki ma marnowanie żywności i ogólnie plonów ziemi warto poczytać o morzu Aralskim(uprawa bawełny). Rolnicy stają ba wysokości zadania i zywnosci nie brakuje,jednak produkcja żywności niesie za sobą ofiary w postaci środowiska naturalnego. 1 bochenek chleba, to ok.1 metr kwadratowy wydarty naturze. Nawozy mineralne, monokultury mają wpływ na bioróżnorodność .

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3