Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kraków sprzed lat

(PS)
Drożyzna. 24 sierpnia 1923 r. w Krakowie wprowadzono urzędowe ceny maksymalne na potrawy serwowane w restauracjach i kawiarniach.

Właściciele lokali starali się jednak obejść przepisy zmniejszając porcje, np. porcja mięsa podawana w restauracji „Zakopane” nie przekraczała 3 dkg…

Władze miasta powołały komitet do wali z drożyzną i lichwą, do którego zaprosiły przedstawicieli stowarzyszeń społecznych, gospodarczych i zawodowych. Z wysokimi cenami walczyły też władze wojewódzkie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski