reklama

Kraków. Tak będzie wyglądała siedziba teatru KTO w Podgórzu [WIZUALIZACJE, ZDJĘCIA]

Łukasz Gazur
Tak będzie wyglądał przyszły teatr KTO Wizualizacje firmy Moris Polska
Nowa siedziba Teatru KTO mieści przy ul. Zamoyskiego 50, w miejscu dawnego kina Wrzos. Po przebudowie ma się zmienić w nowoczesne centrum kultury, z salą teatralną na 220 miejsc.

- W naszych założeniach architektonicznych dbamy głównie o funkcjonalność obiektu, zatem o takie zaprojektowanie sali teatralnej, która pomieści maksymalnie dużo widzów, a zarazem będzie dawała się dowolnie aranżować na potrzeby konkretnych spektakli - mówiła "Dziennikowi Polskiemu" architektka Katarzyna Szczepańska z MM sp. z o.o., przygotowująca z architektami Krzysztofem Tokarczykiem i Kamilem Danylukiem projekt adaptacji budynku.

Łącznie Teatr Jerzego Zonia będzie miał do dyspozycji ponad ok. 800 mkw. W założeniach architektonicznych sala teatralna na parterze, wielkości 12 na 13 m i wysokości 7,8-9 m, będzie mogła pomieścić 220 widzów. Obok ulokowany zostanie hol, garderoby dla aktorów (co było bolączką w dotychczasowej siedzibie KTO przy ul. Gzymsików), toalety, kasa biletowa, szatnia.

Z tyłu zrujnowane obecnie budynki gospodarcze zostaną zamienione na podręczne magazyny. Na pierwszym piętrze mieściłyby się pomieszczenia administracyjne teatru oraz zielony taras, który w sposób naturalny łączyłby się z usytuowaną za budynkiem skarpą, ciągnącą się aż do wzgórza Krzemionek. Być może znajdzie się tam również kawiarnia.

- Chcemy nowoczesnego miejsca, ale z klimatem - mówi dyrektor Jerzy Zoń.

A o klimat nie trudno, skoro w tym miejscu zachowane do dziś są fragmenty XIX-wiecznego Przytułku Zgromadzenia Św. Wincentego á Paulo, zmienionego później w kino Wrzos.

Zwycięzcą przetargu na generalne wykonawstwo została stołeczna firma Moris Polska. Umowę pomiędzy inwestorem (Teatrem KTO), a generalnym wykonawcą podpisano 27 lipca br.

W ramach kontraktu o wartości 13,84 mln zł zrealizowana będzie budowa teatru o trzech kondygnacjach nadziemnych, w tym m.in. części biurowej, kotłowni, zaplecza technicznego sceny, pomieszczeń technicznych i sanitariatów oraz układu drogowego z zachowaniem istniejącego wjazdu na działkę.

Autorzy koncepcji i projektu to Aleksander Janicki. Projekt architektoniczny: art. Aleksander Janicki, arch. Mariusz Twardowski. Współpraca autorska: arch. Agnieszka Żabicka, arch. Barbara Leśniak, arch. wnętrz Maja Gralak.

Czytaj także

WIDEO: Dzieci mówią jak jest

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3