Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krakowian najbardziej interesuje owadzia kuchnia

Rozmawiała: Anna Agaciak
Anna Kaczmarz
Rozmowa kroniki. Prof. Kazimierz Wiech z katedry ochrony roślin Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pomysłodawca Dni Owada

- W piątek rozpoczynają się w Krakowie XIV Ogólnopolskie "Dni Owada". Czy przez 14 lat organizacji tej imprezy udało się Panu przekonać mieszkańców, że owady to nie robaki i są w naszym życiu bardzo ważne?

- Nie jestem pewien, ale kropla drąży skałę. Blisko 15-letnia walka z entomofobią przynosi rezultaty. Na naszej imprezie pojawia się bowiem coraz więcej osób. W "Dniach Owada" uczestniczy rokrocznie 5-6 tysięcy osób. Przychodzą całe rodziny. Nikt się owadów nie boi. Dzieci bez żadnych uprzedzeń biorą je na ręce i przyglądają się. Staramy się przekonać krakowian, że to my żyjemy obok owadów, a nie one obok nas.

- Jaki owad będzie bohaterem tegorocznej imprezy?

- Nie mamy jednego wybranego. Prezentować będziemy kilkaset owadów egzotycznych i krajowych. Ale zaprezentowane zostaną na przykład piękne świerszcze, których w tym roku jest bardzo dużo. Spróbujemy namówić je na koncert.

- Co podczas Dni Owada wywołuje największe wrażenie?

- Od kilku lat zwiedzających najbardziej interesuje owadzia kuchnia. Przygotowujemy więc dla nich potrawy z owadów. Będą więc do zjedzenia smażone karaczany, szarańcza, larwy w sosie jogurtowym lub cieście. Komu jednak takie danie nie będzie w stanie przejść przez gardło, zawsze będzie mógł kupić owadzie produkty, np. miody czy świeży pszczeli pyłek.

- Na jaki owadzi problem będziecie w tym roku zwracać szczególną uwagę?

- W tym roku patrzymy na owady jako na naszych sprzymierzeńców. Opowiemy, jak owady pomagają człowiekowi, np. zapylając kwiaty, czy w walce z mszycami. Ponadto pokażemy w specjalnych akwariach, jak żyją mrówki, jak funkcjonuje królowa pszczół. W wielu gablotach można będzie podziwiać kolekcje owadów wypreparowanych. Chcemy też zainteresować owadami dzieci, np. podczas warsztatów wykonają one owady z czekolady czy będą lepić je z gliny.

Dni Owada
30 maja - 1 czerwca, aleja 29 Listopada 54
Codziennie
* 10-17 - Wystawy, Zabawy, konkursy i warsztaty
Piątek
* 13-15 "Kuchnia owadzia
Kiermasze: (Parter) produktów pszczelich, owadów krajowych i egzotycznych żywych i Wykłady
* 11- 16 Zajęcia dla dzieci
Sobota
* 11-16 Zajęcia dla dzieci
* 13- 15 Kuchnia owadzia
* 19.00 - Kabaret "Na sześciu nogach" - "Arka"
* 20.00 "Bal Owada" w Klubie Studenckim "Arka" (dla wszystkich) - obowiązuje przebranie za owada)
Niedziela
* 11-16 Zajęcia dla dzieci
* 13- 15 "Kuchnia owadzia + DEGUSTACJA (Parter)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski