Plenerowy kiermasz pod hasłem „Chleb i wino” odbył się na placu Wolnica. Przez cały weekend goście imprezy mieli możliwość skosztowania różnego rodzaju pieczywa, powstającego wyłącznie z naturalnych składników, w lokalnych, rzemieślniczych piekarniach. Podniebienia krakowian podbiły m.in. żarnowe bułki, kołacze i chleb z dodatkiem czarnuszki.
Autor: Adam Wojnar
Oprócz piekarzy swoje ekologiczne produkty zaprezentowali również producenci win, miodów, serów, wędlin, przypraw czy lodów. Kiermaszowi towarzyszyły także występy artystyczne. Natomiast dla najmłodszych uczestników festiwalu szczególną atrakcją były przygotowane z myślą o nich edukacyjne warsztaty piekarskie. Uczestniczące w nich dzieci miały okazję przekonać się na własnej skórze, na czym polega zawód piekarza. Pod okiem profesjonalisty poznały tajniki wypieku chleba zakopiańskiego oraz tradycyjnego krakowskiego obwarzanka i z małą pomocą rodziców przygotowały własne wypieki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?