Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kremówkowa rewolucja

GM
Pod wpływem krytyki z ust znanego restauratora Adama Gesslera najbardziej znana wadowicka ciastkarnia zupełnie zmieniła recepturę wadowickiej kremówki.

Od 1999 roku konsumpcja kremówki to obowiązkowy punkt podczas pobytu turystów w Wadowicach. Fot. Mirosław Gawęda

WADOWICE. Znany restaurator najpierw krytykował, a teraz jest zachwycony odmienioną kremówką

Od 1999 roku kremówka to ciastko kojarzone prawie wyłączenie z Wadowicami. Konsumpcja kremówki to obowiązkowy punkt programu podczas pobytu w Wadowicach niemal wszystkich turystów. Kilka lat temu, w szczytowym okresie, wadowiccy restauratorzy sprzedawali po kilka tysięcy kremówek dziennie. Ostatnio mniej, ale pewnie w najbliższym czasie turystów w Wadowicach będzie więcej i sprzedaż kremówek znowu będzie większa.

Niedawno okazało się, że wadowickie kremówki wytwarzane w jednej z tutejszych ciastkarni, niewiele mają wspólnego z... kremówką. Kilka miesięcy temu kremówkę skrytykował znany restaurator Adam Gessler, który nagrywał w Wadowicach jeden z odcinków do swojego programu "Wściekłe gary" w TVP 1.

Po zjedzeniu kremówki w wadowickiej restauracji stwierdził: "Jestem głęboko przekonany, że gdyby Jan Paweł taką jadł kremówkę w dzieciństwie swoim, to by nie opowiadał ludziom w Wadowicach i całemu światu, żeby jedli kremówkę (...)". To w kontekście słów Jana Pawła II wypowiedzianych w Wadowicach w 1999 roku: "Po maturze chodziliśmy na kremówki...".

Właściciel i pracownicy ciastkarni "Hardek Mąka Hardek" byli podobno załamani opinią Adama Gesslera. Usłyszał ją cały kraj.

Jest ciąg dalszy tej historii. Okazuje się, krytyka z ust znanego restauratora podziałała mobilizująco na właściciela wadowickiej ciastkarni. W ostatnich miesiącach zupełnie zmienił recepturę wytwarzanego w ciastkarni sztandarowego ciastka.

W minioną sobotę w TVP 1 w kolejnym odcinku programu "Wściekłe gary" ponownie można było zobaczyć Wadowice. Skrytykowany kilka miesięcy temu cukiernik zaprezentował Adamowi Gesslerowi swoją odmienioną kremówkę. Efekt - restaurator był tym razem zachwycony i zachwalał odmienioną kremówkę.

Ale uwaga - nowa wadowicka kremówka będzie nieco droższa od dotychczasowej, bo użyto w niej lepszej jakości składników. Nie będzie dostępna we wszystkich wadowickich restauracjach, a tylko tych, które zapatrywane są w kremówki z ciastkarni "Hardek Mąka Hardek".

(GM)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski