Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina. Dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny: pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii i mieszanki afrykańskie.
Dzisiejszy świąteczny obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę, która pokreśli ich smak.
Mięso drobiowe najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową; smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, także zaostrzą herbaty jaśminowe lub jaśminowe z dodatkiem pomarańczy, a także herbaty typu Earl Grey i mieszanki czarnych herbat z Kenii. Tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, do ryb warto podać herbaty zielone, np. z dodatkiem cytryny, a do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa z płatkami jaśminu i pomarańczy, zielona miętowa i mieszanki herbaty cejlońskiej.
Smak wielkanocnych ciast - bab i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych, np. z dodatkiem poziomki i nutą wanilii lub z płatkami kwiatów. Po jedzeniu warto wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które doskonale wspomagają trawienie. (DD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?