Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kształtowanie zachowań

DD
Wielokrotnie rodzice zadają sobie pytanie, jak mogą zapewnić swojemu dziecku zdrowie. Bardzo istotną rolę spełnia tutaj prawidłowe odżywianie i ukształtowanie - już od najmłodszych lat życia - właściwych zachowań żywieniowych dziecka.

Apetyt, głód, sytość...

   
   - Przez zachowania żywieniowe - wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha, kierownik Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia w Instytucie Centrum Zdrowia Dziecka, przewodniczący rady Naukowej Akademii Gerber - rozumiemy sposób postępowania zmierzający do zdobycia pożywienia. Proces ten jest bardzo skomplikowany - wpływają na niego zarówno geny, hormony i różnego rodzaju przemiany zachodzące w organizmie człowieka, jak i uwarunkowania kulturowe oraz wiedza na temat np. wartości pożywienia.
   W kolejnych latach naszego życia poznajemy wartości odżywcze poszczególnych pokarmów, uczymy się, co jest dla nas zdrowe, a co nie. Niemowlę czy też małe dziecko oczywiście nie ma takiego bagażu doświadczeń. Wybierając pożywienie dziecko kieruje się walorami smakowymi, zapachowymi, kolorystyką i wyglądem pokarmu. Dlatego bardzo ważna jest dbałość o to, aby wartość odżywcza jedzenia współgrała z jego estetycznym, atrakcyjnym dla dziecka wyglądem, zapachem i smakiem.
   Na co dzień zachowania żywieniowe opisujemy za pomocą kilku prostych pojęć. Najważniejsze spośród nich to apetyt, głód i sytość. Przedstawiciele środowiska medycznego podkreślają, że zachowania żywieniowe są w znacznej mierze kształtowane przez rodzinę i środowisko, w którym żyjemy. - Ważne jest, jak odżywia się mama dziecka podczas ciąży i karmienia piersią. Ważne jest również, jakich nawyków żywieniowych nabierze dziecko w okresie niemowlęcym i we wczesnym dzieciństwie - wyjaśnia dr. n. med. Piotr Socha, pediatra z Centrum Zdrowia Dziecka. - Zazwyczaj lubimy te potrawy, do których przywykliśmy od najmłodszych lat. Nie mniej istotne są warunki cywilizacyjne. Głód zaspokajamy bowiem zależnie od dostępności określonych pokarmów. Jeśli natomiast nie podejmujemy poważnego wysiłku fizycznego, łatwiej jest się nam nasycić.

Dlaczego pokarm smakuje dziecku?

   Zachowania żywieniowe są również kształtowane przez zdolność odczuwania smaku, zapachu, wyglądu pożywienia. - Odczuwanie smaku - mówi dr inż. Anna Stolarczyk, kierownik Poradni Dietetycznej Centrum Zdrowia Dziecka, ekspert Akademii Gerber - jest związane z pobudzeniem przez substancje chemiczne, zawarte w pożywieniu, receptorów smakowych umieszczonych na języku i w innych miejscach części jamy ustnej i gardła. Rozróżniamy smaki podstawowe: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Zapach natomiast odczuwamy wtedy, gdy substancje chemiczne pobudzają receptory węchowe w jamie nosowej. Na doznania smakowe wpływają różne cechy pokarmu, także np. jego kolor, lepkość, temperatura, konsystencja.
   - Narządy zmysłów nowo narodzonego dziecka - dodaje prof. Jerzy Socha - nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Z najnowszych badań medycznych wynika jednak, że smak pokarmów spożywanych przez kobietę w ciąży przenika do płynu owodniowego, połykanego przez jej dziecko. A zatem już w życiu łonowym uczy się ono pierwszych doznań smakowych. Również mleko matki zawiera kombinacje smaków charakterystycznych dla spożywanych przez nią pokarmów. Karmione naturalnie niemowlę wyczuwa te smaki, reagując na nie zmianą zachowania. Wczesne doznania smakowe, wyssane z mlekiem matki, mogą spowodować, że dziecko będzie w przyszłości chętnie spożywać pokarmy o takich samych walorach smakowych. Wszystkie niemowlęta preferują smak słodki, unikając gorzkiego. Dlatego wprowadzając pokarmy gorzkie, takie jak warzywa zielone, rodzice powinni dać swojemu dziecku pewien czas na naukę, poznanie i polubienie nowego smaku.
   Sposób wzbogacania jadłospisu malucha kształtuje jego odczucia smakowe. Jak mówi dr inż. Anna Stolarczyk, w Polsce najczęściej podajemy dziecku najpierw gęsty przecierowy sok z jabłek lub marchwi, a następnie zupę jarzynową z kleikiem ryżowym i masłem. Potem wprowadzamy gotowane mięso i żółtko jaja. Czy niemowlę zaakceptuje kolejny, nowy posiłek? Dzięki przeprowadzanym obserwacjom wiadomo, że niezmiernie istotne są tutaj doświadczenia dziecka. Cztero- i pięciomiesięczne maluchy różnie reagowały na podanie zupy z mięsem - zależnie od tego, czy wcześniej przez 9 dni podawano im purée marchwiowe, ziemniaczane czy z mieszanych jarzyn. Podobnie jeśli niemowlę było wcześniej pojone sokiem z marchwi, o wiele szybciej przyzwyczajało się do spożywania przecieru z tego warzywa.
   Zalecenia dietetyczne dla niemowląt i małych dzieci opracowane przez Amerykańską Akademię Pediatryczną w 1994 r. zwracają szczególną uwagę na urozmaicanie posiłków oraz kierowanie się apetytem dziecka. W pierwszych miesiącach życia pokarm kobiecy jest jedynym pokarmem dla dziecka. Jednak od 5. miesiąca życia niemowlę odczuwa potrzebę stopniowej nauki i czerpania radości z nowych pokarmów w swoim codziennym jadłospisie.
   Kiedy trzeba zacząć podawać niemowlęciu pokarmy uzupełniające? - Najważniejszym wskazaniem do rozszerzania diety - wyjaśnia kierownik Poradni Dietetycznej - jest gotowość dziecka do rozpoczęcia tego nowego etapu życia; jest ona znacznie ważniejsza niż wiek dziecka. Gotowość zależy od indywidualnego tempa wzrostu niemowlęcia, jego potrzeb żywieniowych oraz tempa dojrzewania fizycznego i psychicznego.
   Zdrowe niemowlę w wieku ok. 6 tygodni ma już rozwiniętą zdolność samoregulacji przyjmowania posiłków - akceptacji lub odrzucenia posiłku. Wraz z upływem kolejnych miesięcy życia dziecko rozwijające się prawidłowo, tzn. podnoszące głowę, siadające, zaczynające posługiwać się rączkami wykazuje również naturalną gotowość do jedzenia posiłków o urozmaiconej konsystencji.

Nie przekarmiać, nie głodzić

   - Gdy rodzice już rozpoczęli podawanie nowych pokarmów - mówi dr Piotr Socha - powinni bacznie obserwować zachowanie dziecka, aby uniknąć zarówno przekarmiania, jak i niedożywienia niemowlęcia. Niedostateczny przyrost masy ciała, niezadowolenie po jedzeniu, wkładanie rączek do ust mogą oznaczać, że dziecko jest po posiłku głodne. Z kolei zaciskanie ust, odwracanie głowy od łyżeczki czy odpychanie ręki osoby karmiącej wskazują na sytość.
   Wśród bardzo istotnych czynników wpływających na kształtowanie zachowań żywieniowych warto wymienić postawę rodziców odnośnie karmienia dowolnego, czyli na żądanie. Tradycyjnie ścierają się tu ze sobą dwa poglądy: czy należy karmić wtedy, kiedy dziecko tego pragnie, czy też trzeba wybrać określone pory dnia. Zdaniem lekarzy, częstsze posiłki w ciągu dnia są bardziej korzystne w kontekście uwalniania insuliny z komórek trzustki. Dzięki temu unikamy również ryzyka dużych wahań dobowych poziomu cukru we krwi, a tym samym rozwoju otyłości.
   Jeśli od najmłodszych lat rodzice odżywiają dziecko w sposób prawidłowy, urozmaicają jego dietę o pełnowartościowe składniki odżywcze, dbają, aby otrzymywało odpowiednie ilości np. białka, tłuszczów, węglowodanów i witamin - kształtują pozytywne zachowania żywieniowe swojego dziecka. Niemowlę, poznając właściwe zachowania żywieniowe i stosując je w dalszym, dorosłym życiu, ma szansę jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pełnią sił witalnych.
(DD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski