Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje

Halina Gajda
Halina Gajda
Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki realizowała projekt dotyczący kuchni i kulinariów. Nosił tytuł Smak Tradycji. W ramach przedsięwzięcia prowadzone były warsztaty kulinarne. To dziewięć spotkań, a każde powadziły panie z innego koła gospodyń wiejskich, które to pełniły będą rolę nauczycielek - przekazywały pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego. Były więc prołzioki, serniki z prawdziwego sera i jajek, omasty, żeberka z kapusty, świąteczne pierniki, domowy chleb z kminkiem. Podsumowaniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wypieków. Najlepsi uczniowie odebrali nagrody. Jury miało tu twardy orzech do zgryzienia, wszystko wszystkim doskonale smakowało, więc po krótkiej naradzie zapadła decyzja, że wszyscy zajmują pierwsze miejsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kto nie wraca wspomnieniami do smaku babcinego żurku albo sernika? W Gorlicach uczyli, jak odtworzyć dawne smaki i kulinarne tradycje - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski