Lokalna Grupa Działania Beskid Gorlicki realizowała projekt dotyczący kuchni i kulinariów. Nosił tytuł Smak Tradycji. W ramach przedsięwzięcia prowadzone były warsztaty kulinarne. To dziewięć spotkań, a każde powadziły panie z innego koła gospodyń wiejskich, które to pełniły będą rolę nauczycielek - przekazywały pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego. Były więc prołzioki, serniki z prawdziwego sera i jajek, omasty, żeberka z kapusty, świąteczne pierniki, domowy chleb z kminkiem. Podsumowaniem była wspólna degustacja przygotowanych potraw i wypieków. Najlepsi uczniowie odebrali nagrody. Jury miało tu twardy orzech do zgryzienia, wszystko wszystkim doskonale smakowało, więc po krótkiej naradzie zapadła decyzja, że wszyscy zajmują pierwsze miejsce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!