Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem...

Kuchnia azjatycka. TOP 12 egzotycznych dań, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Składniki:
250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego drobno posiekanego korzenia
2 pomarańcze
1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
2. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp kolendrą i sezamem.

Zobacz również

Zmiana trenera w piłkarskim klubie z Krakowa po... 8 latach

Zmiana trenera w piłkarskim klubie z Krakowa po... 8 latach

Jedziecie pod Tatry na majówkę? Wiemy jaka będzie pogoda i czy będą wolne miejsca

Jedziecie pod Tatry na majówkę? Wiemy jaka będzie pogoda i czy będą wolne miejsca

Polecamy

Roślinne śniadaniówki? Tak!

Roślinne śniadaniówki? Tak!

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Krakowski wokalista rozpoczyna nowy etap w karierze. Nowy singiel i teledysk

Krakowski wokalista rozpoczyna nowy etap w karierze. Nowy singiel i teledysk