MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia jak Magnes

Redakcja
FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL
FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL
Gdzie Polacy sięgają po inspiracje dotyczące gotowania? Przeglądają książki? Oglądają programy czy filmy? Czytają gazety ? Na pewno, ale nieprzecenionym źródłem porad, dobrych przepisów i ciekawych historii był, jest i będzie internet. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie sięgać, bo wśród tysięcy stron niewartych uwagi są i prawdziwe kulinarne perełki.

FOT. MACIEJ LERCEL/ WWW.FOTOWY.PL

ANI STARMACH

Pierwszą z nich, do której często sama zaglądam, jest portal ugotuj.to. Piękne zdjęcia i dużo treści zachęcają do częstego odwiedzania. Znajdziemy tu przepisy pochodzące z rozmaitych gazet, jak "Kuchnia" czy "Palce lizać". Swoimi pomysłami na obiady dzielą się tacy mistrzowie jak Aneta Kręglicka czy Robert Sowa. Bardzo podoba mi się "organizacja" na stronie. Szukając przepisu, możemy wybrać między takimi kategoriami, jak: łatwe, trudne, tanie, drogie, dla 2 lub 4 osób, na specjalną okazję i dedykowane tylko dla najmłodszych. Jeśli nie wiecie, co ugotować, takie kategorie znacznie ułatwiają podjęcie decyzji.

Podobne ułatwienia wprowadził nowo powstały portal kulinarni.pl. Tam możemy wybrać jeden główny składnik (który np. zalega od kilku dni w naszej lodówce i nie mamy pojęcia, jak go wykorzystać), a wyszukiwarka zaproponuje nam wiele przepisów na jego użycie. Na kulinarnych.pl znajdziemy też przepisy z programu "Dzień dobry TVN" i z takich seriali jak "Przepis na życie" czy "Na Wspólnej". Swoimi pomysłami dzielą się znane telewizyjne twarze, ale też użytkownicy portalu, i - co szczególnie zasługuje na uwagę - czasami właśnie takie przepisy są najciekawsze. Najlepiej widać to na stronach i forach strony wielkieżarcie.pl. Portal uwielbiany przez wszystkie gospodynie, które swoimi osiągnięciami chcą się podzielić z szerszą publicznością. Jeśli masz z czymś problem, nie wiesz, jaki tort przygotować dla swojej pociechy, co znaczy pasteryzacja albo nie umiesz ostrzyć noża, warto zapytać - forumowicze uwielbiają dzielić się swoją wiedzą i nigdy nie zostawią cię na lodzie.

Inny rodzaj informacji znajdziesz u Magdy Gessler na jej stronie smakizycia.pl. To kopalnia wiedzy na temat podróży, dobrych wnętrz i restauracji. Najbardziej jednak podoba mi się dział " śladami smaków", gdzie znajdziemy wiele ciekawych historii na temat produktów: bakłażana, szpinaku czy... marakui pomidorowej, ale też na temat słynnych przepisów, takich jak sernik nowojorski, ciasto Trzech Króli czy golonka po czesku.

Ale nie trzeba być Magdą Gessler, żeby zawładnąć internetem. Przekonuje o tym sympatyczna Paulina, która na kotlet.tv codziennie pokazuje, inspiruje i gotuje. Prawie wszystkie przepisy ilustrowane są zdjęciami i krótkimi filmikami, co powoduje, że potrawy zawsze się udają.

Czy więc komputer jest nam teraz równie niezbędny w kuchni jak patelnie i garnki? Na to pytanie musicie sobie odpowiedzieć sami...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski