Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.
Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca.
Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia.
Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej.
Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne.
Przepis na chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung
Składniki
- 3 jajka
- 10 g mąki
- 10 g masła
- parmezan
- oliwa z oliwek
- 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
- 50 g kiełków brokułu
- pomidory cherry
Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i wlać odrobinę oliwy z oliwek. Usmażyć na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce wymieszać razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawić solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylać na smażące się kiełki. Gotowy omlet złożyć na pół i włożyć do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 5 minut. Omlet udekorować pomidorkami koktajlowymi i posypać parmezanem.
Przepis na kolorową sałatkę z brokułów i pędów bambusa
Składniki
- 1 brokuł
- 1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra)
- 4 suszone pomidory
- 2 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
- 1 czerwona cebula
- sól morska oraz pieprz
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
Wykonanie
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, pędy bambusa odcedzić i pokroić na mniejsze paski. Następnie odcedzić kukurydzę, pokroić cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą i polać je zalewą z suszonych pomidorów, dodać sól i pieprz. Przed podaniem włożyć na kilka minut do lodówki.
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?