18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia z chleba

Redakcja
Mało kto wie, że polska kuchnia może pochwalić się swoją własną, jak najbardziej oryginalną i wyjątkowo smaczną zupą cebulową. Jej sława dotarła do Paryża i Madrytu, w Polsce natomiast jakby o niej zapomniano. Prawdę mówiąc, nie pamiętano nigdy, ponieważ polska zupa cebulowa, tradycyjna potrawa rodziny Przypkowskich, długo nie figurowała w drukowanych książkach kucharskich. Przepis na nią, podany przez Stefanię Przypkowską, można znaleźć w przeuroczym zbiorku gawęd o jedzeniu "Łyżka za cholewą a widelec na stole, mała kulinarna silva rerum" wydanym przez Wydawnictwo Literackie w 1977.

Mało kto wie, że polska kuchnia może pochwalić się swoją własną, jak najbardziej oryginalną i wyjątkowo smaczną zupą cebulową. Jej sława dotarła do Paryża i Madrytu, w Polsce natomiast jakby o niej zapomniano. Prawdę mówiąc, nie pamiętano nigdy, ponieważ polska zupa cebulowa, tradycyjna potrawa rodziny Przypkowskich, długo nie figurowała w drukowanych książkach kucharskich. Przepis na nią, podany przez Stefanię Przypkowską, można znaleźć w przeuroczym zbiorku gawęd o jedzeniu "Łyżka za cholewą a widelec na stole, mała kulinarna silva rerum" wydanym przez Wydawnictwo Literackie w 1977.

Chcesz więcej?

Kup prenumeratę cyfrową i ciesz się nieograniczonym dostępem do najlepszych artykułów w jednym miejscu

Subskrybuj
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski