Kuchnia z chleba
Mało kto wie, że polska kuchnia może pochwalić się swoją własną, jak najbardziej oryginalną i wyjątkowo smaczną zupą cebulową. Jej sława dotarła do Paryża i Madrytu, w Polsce natomiast jakby o niej zapomniano. Prawdę mówiąc, nie pamiętano nigdy, ponieważ polska zupa cebulowa, tradycyjna potrawa rodziny Przypkowskich, długo nie figurowała w drukowanych książkach kucharskich. Przepis na nią, podany przez Stefanię Przypkowską, można znaleźć w przeuroczym zbiorku gawęd o jedzeniu "Łyżka za cholewą a widelec na stole, mała kulinarna silva rerum" wydanym przez Wydawnictwo Literackie w 1977.
Chcesz więcej?
Kup prenumeratę cyfrową i ciesz się nieograniczonym dostępem do najlepszych artykułów w jednym miejscu
SubskrybujMasz już dostęp? Zaloguj się
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.