Kuchnia z tradycjami

Redakcja
Organizowane rokrocznie, z inicjatywy Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej, Wielkie Kolekcje Kulinarne służą podtrzymaniu najlepszych tradycji krakowskiej i małopolskiej gastronomii. Wczorajszej, siódmej ich edycji patronował prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

   - Polska słynie z dobrej kuchni, w literaturze można znaleźć opisy wielkich uczt. Kraków nie pozostaje w tyle za resztą Rzeczypospolitej - podkreślał wczoraj prezydent Majchrowski. - To tutaj odbyła się uczta u Wierzynka, a w latach znacznie późniejszych - w roku 1924 - uczta wydana przed Radę Miejską na cześć Józefa Piłsudskiego, który - jak twierdzą świadkowie - był z niej bardzo zadowolony.

   W VII edycji Wielkiej Kolekcji Kulinarnej, która odbyła się w Centrum Hotelowo-Konferencyjnym Witek, uczestniczyło 11 restauracji oraz 5 szkół gastronomicznych. Konkursowa kolekcja obejmowała dwie kategorie: desery oraz zakąski zimne. - Jury oceniało smak, świeżość oraz konsystencję przygotowanych potraw - podkreślał Wiesław Jopek, prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej.

   W pierwszej z konkursowych kategorii zwyciężyła krakowska Cukiernia Wojciech Wilk, której historia sięga roku 1967. - Właścicielem cukierni jest mój ojciec - mówił Krzysztof Wilk, syn Wojciecha, który odbierał pamiątkowy puchar. Krzysztof kontynuuje rodzinne tradycje, jest mistrzem cukierniczym. Na konkurs opracował m.in. tort, który zdobiły misternie wykonane róże oraz skrzypce. - Jest to tort tradycyjny, tort stefanka, wielosmakowy, czekoladowo-orzechowo-śmietankowy z wkładką marcepanowo-orzechową. Przy wykonaniu wykorzystałem dragant, czyli cukier-puder z żelatyną. Róże wykonane zostały z karmelu - mówił cukiernik.
   W kategorii desery pozostałe dwa miejsca zajęły: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Restauracja "Pod Kasztanami" w Kalwarii Zebrzydowskiej. W kategorii zimne desery zwyciężyła krakowska restauracja "Pod Strzelnicą", która przygotowała m.in. nadziewane sumy. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, a trzecie - restauracja "Witek". (M)
Fot. Janusz Michalczak

Przygotuj swój turystyczny biznes na sezon

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie