Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Kuchnie świata – przepisy. Zobacz TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu

Domowy fast food, czyli kapsalon - holenderski kebab z pieczarkami

Kapsalon – holenderskie danie typu fast food, na które składają się frytki przykryte szoarmą i warstwą sera gouda, zapiekane do momentu roztopienia sera, a następnie pokryte warstwą sałatki. Najczęściej podawane z sosem czosnkowym lub innym ostrym sosem.
Przepisem na holenderski kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 5 dużych porcji  
8 bardzo dużych ziemniaków 
2 duże piersi z kurczaka 
30 dag pieczarek 
2 cebule 
30 dag sera żółtego 
1/3 główki sałaty lodowej 
1 ogórek świeży 
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 
sól, pieprz do smaku 
1/3 łyżeczki kurkumy 
1/3 łyżeczki papryki ostrej  

Składniki na sos I
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 
4 łyżki majonezu 
3 ząbki czosnku 
pieprz i sól do smaku
 
Składniki na sos II
3 łyżki majonezu 
6 łyżek ketchupu pikantnego 
20 ml przegotowanej zimnej wody  

Dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 
5 aluminiowych foremek (1 foremka to 1 porcja)

Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Usmażyć na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie posolić i włożyć na dno foremek.  
Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso ułożyć na frytkach. Cebulę usmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie posolić. Opiec na rumiano i ułożyć na warstwie mięsa. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego do 180sopni piekarnika na 10 minut.  
Przygotować sosy: Pierwszy: połączyć jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku. Drugi sos: połączyć majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą.
Każdy kebab polać odrobiną sosu. Wierzch fast fooda posypać sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polać resztą sosów. Podawać od razu - na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz

Zobacz również

Prof. Sylwester Tabor wybrany rektorem Uniwersytetu Rolniczego na kolejną kadencję

Prof. Sylwester Tabor wybrany rektorem Uniwersytetu Rolniczego na kolejną kadencję

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

„Nie można popełniać tylu błędów”. Komentarze po lubuskich derbach

Polecamy

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Przecieki na maturę z polskiego. W sieci ukazały się arkusze

Przecieki na maturę z polskiego. W sieci ukazały się arkusze