Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinaria na certyfikat

(JOL)
Wielicka Kopalnia Soli otrzymała certyfikat "Kulinarne Dziedzictwo Małopolski" dla soli warzonej: jodowanej, niejodowanej i dietetycznej, a także dla soli kamiennej.

Białe złoto doceniono za "wyjątkowe walory smakowe i wkład w tworzenie pozytywnego wizerunku regionu". W gronie firm, których produkty zasłużyły na miano kulinarnego dziedzictwa jest też zakład "Gawor - produkcja wędlin" z Podstolic.

Wręczenie certyfikatów odbyło się w kopalnianej komorze Drozdowice. Produkty z powiatu wielickiego znalazły się tym samym w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski (SDM). Projekt ten ma na celu wskazanie miejsc oferujących regionalne produkty i dania sporządzone w oparciu o tradycyjne receptury.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski