Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarna pocztówka z wakacji

Ania Starmach
Gdy jest mi naprawdę zimno i źle, wracam pamięcią do wakacji, do chwil pełnych słońca i dobrego jedzenia.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

W tym roku udało mi się na kilka dni wy­rwać do słonecznej Sycylii. Wróciłam stamtąd pełna dobrej energii, kulinarnych ciekawostek, włoskich smaków, przypraw i książek kucharskich. Moim zdaniem nigdzie na świecie pomidory, owoce morza i oliwa nie smakują tak dobrze.

Za Sycylią tęsknię więc dniami i nocami, a ostatnio, nie mogąc zasnąć, upiekłam pyszne pomarańczowe ciasto – przepis jest pamiątką z wakacji, kolejnego dnia na obiad zaserwowałam caponatę... Z takimi daniami na stole łatwiej będzie mi przetrwać zimę. Smacznego!

Caponata

Składniki: 2 bakłażany, 2 papryki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 300 g posiekanych pomidorów bez skórki,garść kaparów, garść rodzynek, garść czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, ocet winny
Przygotowanie: Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Przysmaż na oliwie. Na osobnej patelni przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, selera, dodaj pomidory, duś około 15 minut. Dodaj bakłażany, rodzynki, oliwki kapary, dopraw do smaku. Podawaj schłodzoną.

Sycylijskie ciasto pomarańczowe

Składniki: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g jajek (4 sztuki), 250 g mąki pszennej, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka, proszku do pieczenia, pół szklanki soku pomarańczowego
Lukier: łyżka skoncentrowanego soku pomarańczowego, 120 g cukru pudru
Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem, jajka dodawaj pojedynczo, podobnie postępuj z mąką, pod sam koniec dodaj proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową oraz sok. Masę przelej do okrągłej formy, piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników przygotuj lukier, wylej go na lekko ostudzone ciasto.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kulinarna pocztówka z wakacji - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski