Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne eksperymenty

Ania Starmach
Życie ze smakiem. Jak łączyć składniki? Jak je zestawić, aby skomponować idealne danie? Co do siebie pasuje, a czego lepiej z sobą nie zestawiać. Często słyszę takie pytania, a odpowiedź mam jedną: należy próbować, eksperymentować, bo niejednokrotnie właśnie w ten sposób powstawały dania genialne! Ja dziś zestawiam pomarańcze z imbirem, miód z cykorią a na deser karmel z czekoladą!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Piersi z **kaczki w sosie pomarańczowym z imbirem**

Składniki: 2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy, 2 cm świeżego imbiru, 5 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek octu balsamicznego, 2 piersi kaczki.

Przygotowanie: Skórę kaczki natnij w kilku miejscach, obsmaż na patelni z dwóch stron. Następnie przełóż je na blachę i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Na patelnię po kaczce wrzuć cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Wtedy dodaj ocet i starty imbir, gotuj, aż otrzymasz jednolity sos, wówczas wlej na patelnię sok i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gorącą kaczkę pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Odwrócona tarta z **cykorią**

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, 5 cykorii, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka miodu, 50 g sera z błękitną pleśnią, 50 g sera brie, 50 g grillowanych orzechów włoskich.

Przygotowanie: Na gorącą patelnię wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, dodaj masło, miód i cykorię pokrojoną w ósemki i smaż ją kilka minut. Na spód formy do tarty wyłóż cykorię, posyp ją kawałkami sera i przykryj ciastem francuskim, jego brzegi zawiń do dołu, aby farsz nie wyciekł. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Kawałki tarty podawaj z prażonymi orzechami.

Ciasto czekoladowe z **karmelem **

Składniki: Ciasto: 200 g masła, 75 g gorzkiego kakao, 300 g cukru, 200 g mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jaja. Masa karmelowa: 200 g masła, 200 ml mleka skondensowanego, 150 g orzechów nerkowca, 100 g cukru.

Przygotowanie: Masło rozpuść, dodaj do niego kakao i podgrzewaj na małym ogniu, dodaj cukier, wymieszaj, przelej masę do miski stopniowo dodawaj mąkę, jaja, cukier waniliowy – mieszaj mikserem. Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki (kwadratowej, okrągłej lub prostokątnej, ale nie za dużej).

Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować masę, do rondla lub garnka o dużym dnie wlej mleko, masło, cukier, gotuj na małym ogniu aż masa zmieni kolor na jasnobrązowy i w naczyniu zgęstnieje. Gotowe i ostudzone ciasto polej masą karmelową i udekoruj uprażonymi orzechami nerkowca.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kulinarne eksperymenty - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski