Kulinarny futbol

Redakcja


Stanislaw Bobowski, Radisson Blu Krakow

Choć w Krakowie nie odbędą się rozgrywki Euro 2012, Stanisław Bobowski, szef kuchni restauracji Milk&Co w hotelu Radisson Blu przy ul. Straszewskiego, w czerwcu zaprezentuje gościom i mieszkańcom miasta prawdziwe menu piłkarskie.

– Inspiracją do utworzenia bufetu piłkarskiego było zaproszenie do jury w konkursie kucharskim pewnej szkoły gastronomicznej – tłumaczy szef swoje zainteresowanie piłką rozumianą kulinarnie. – Tematem przewodnim konkursu była kuchnia piłkarska. Niektórzy uczniowie zrealizowali ten temat bardzo dosłownie, prezentując na przykład boisko na zblendowanym szpinaku z bramkami zrobionymi z łososia oraz śmietany. To było bardzo wymowne – opowiada. Jak będzie wyglądał piłkarski bufet w pięciogwiazdkowym hotelu? – W czwartki i piątki, czyli w dniach funkcjonowania bufetu, będziemy prezentowali kuchnię reprezentacji krajów, które danego dnia będą rywalizować na boisku – wyjaśnia Stanisław Bobowski. – Przygotujemy tradycyjne dania obydwu krajów. Ale położymy również nacisk na to, aby potrawy były tworzone w sposób, jaki przyrządziliby je kucharze piłkarskich reprezentacji. Nie będą to ciężkie dania spowalniające metabolizm, od których robimy się senni.  Potrawy podane w ramach bufetu Surf&Turf dostarczą niezbędnych do funkcjonowania składników, kalorii i energii potrzebnej do aktywnego spędzenia reszty dnia.

– W przypadku dań polskich nie będziemy podawać schabowego z kapustą, choć to danie typowo polskie. Podobnie ze specjałami kuchni niemieckiej: nie będzie kiełbasy białej, norymberskiej ani golonki. Żadnych potraw ekstremalnych ani ciężkich – chcemy zaprezentować charakterystyczne, ale przede wszystkim lekkie dania, ładnie i świeżo podane. Jeśli zaserwujemy włoską pastę, która ma dostarczyć białko i węglowodany, to sos boloński zostanie przygotowany z odtłuszczonego mięsa wołowego i podobnie jak parmezan, będzie podany oddzielnie, aby każdy sam zdecydował o proporcjach – dodaje Bobowski.

Euro 2012 wypada w czerwcu, będzie więc okazja do wykorzystania w kuchni występujących wtedy świeżych produktów sezonowych. Niestety nie będzie już w tym czasie szparagów, nad czym ubolewa szef kuchni. Pojawią się jednak truskawki, z których Bobowski zamierza robić lekkie koktajle na odtłuszczonym mleku. I nie tylko: – Podczas gry Włochów na pewno zrobimy limoncello, które świetnie orzeźwia i pobudza kubki smakowe. W przypadku Ukrainy myślimy o kwasie chlebowym. Chcemy zaproponować gościom akcent z każdego kraju biorącego udział w mistrzostwach.

Niezależnie od postępu inwestycji związanych z Euro 2012 wiemy więc już, że na krakowskim podwórku przynajmniej sektor gastronomiczny wykazuje zaawansowane przygotowanie. Nie wiadomo, czy jako gospodarz zdążymy z wszystkim do pierwszego gwizdka. Ale jak mówi piłkarskie przysłowie, „dopóki piłka w grze”.

Barbara Madej

Zobacz przepis na smaczną piłkarską przekąskę >>

Przepis na piłkarską przekąskę

_Smażone wątróbki drobiowe na tarcie z zielonych jabłek_

 

Składniki na 4 porcje:

Świeże wątróbki drobiowe – 300 g
Ciasto francuskie – 400 g
Zielone jabłka – 4 szt
Soczewica – 40 g
Drobno pokrojone pomidory bez skórki – 40 g
Ocet sherry – 30 ml
Ocet balsamiczny – 50 ml
Cukier trzcinowy – 30 g
Sos pieczeniowy – 30 ml
Oliwa z oliwek – 30 ml
Jedno żółtko
Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyść wątróbkę z nadmiaru tłuszczu. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Dodaj ocet balsamiczny i cukier brązowy, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Z ciasta francuskiego wykrój tarty z o średnicy 8 cm i natrzyj je żółtkiem.
Ułóż jabłka w małej formie do tarty, a następnie ułóż na nich krążki z ciasta francuskiego. Formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 18 minut.

Przygotowanie dressingu:

Wymieszaj razem pomidory, soczewicę, ocet sherry, szczypiorek, oliwę z oliwek oraz sos pieczeniowy. Dopraw solą i pieprzem.
Wątróbki usmaż na rozgrzanej patelni – po 1 minucie z każdej strony. Następnie dodaj masło. Dopraw solą i pieprzem.
Usmażone wątróbki ułóż na górze tarty. Podawaj z przygotowanym dressingiem.

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3