MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak curry

Redakcja
Obiad czwartkowy

Składniki

2 duże piersi z kurczaka
350-400 ml jogurtu naturalnego
1 nieduży por
2 łyżki oleju albo oliwy
2 płaskie łyżeczki łagodnego curry
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
ok. łyżeczki mąki do zagęszczenia
biały pieprz
szczypta soli
2 pomidory
ryż jako przystawka

Sposób przygotowania
Piersi pokroić w sporą kostkę, przełożyć do miseczki, zalać jogurtem, wymieszać z curry i odstawić na godzinę do lodówki.
Pora pokroić w plasterki podsmażyć w rondelku na tłuszczu. Dołożyć kurczaka razem z marynatą jogurtową, dodać koncentrat i pomidory. Dusić około pół godziny na małym ogniu. Ewentualnie lekko posolić, doprawić białym lub czarnym, świeżo mielonym pieprzem i, jeśli sos jest za rzadki, zagęścić mąką. Gotowy sos podawać z ryżem, który dodatkowo można przemieszać z kawałkami pomidorów i posypać curry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski