Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak eunuch

Grzegorz Tabasz
Do niedawna byłem pewien, że kapłon to odmiana domowego królika. Przez krótką chwilę myślałem też o kapłanie jednej z dawnych religii. Potem o króliku, takim z długimi obwisłymi uszami. Myliłem się.

Otóż kapłon to potrawa z koguta hodowanego w specjalny sposób. Danie znane naszym przodkom, które minine dwa wieki u zostało zapomniane.. Teraz wraca do łask. Tradycje jadania kapłonów sięgają starożytnego Rzymu i Grecji, gdzie ów zmodyfikowany kogut był najmilszą ofiarą dla licznego panteonu bogów.

Czym się różni kapłon od kurczaka i nas czym polega owa modyfikacja? Po pierwsze wybornym smakiem i kruchym mięsem. Ponoć dania z kapłona trafiają się w menu dobrych restauracji. I są bardzo drogie o czym za chwilę.

Skąd wziąć kapłona czyli jak zmodyfikować koguta? To proste. W odpowiedniej chwili życia i we właściwy sposób pozbawiamy kogutka męskości. To taki drobiowy eunuch. Bez sterydów wyrośnie na potrawę o niepowtarzalny smaku. Już słyszę obrońców kur, którzy nazwą proceder barbarzyństwem. Nic z tego: nasza Unia kochana dała kapłonom zielone światło stosowną dyrektywą. To kwestia skutecznego lobbingu czyli przez żołądek do serca…

Na pocieszenie (lub ku smutkowi smakoszy) muszę oficjalnie uprzedzić, że danie do tanich nie należy. Kogut eunuchami rośnie znacznie dłużej niż z zwyczajny brojler. Bez wysublimowanej diety ani rusz. Naturalne pasze zbożowe z dodatkiem warzyw, mleka i owoców. Cóż, jadło bogów wymaga zachodu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski