Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurkuma i kurkumina, czyli naturalne złoto, które znajdziesz w swojej kuchni. Jakie ma właściwości? 5 przepisów na jej wykorzystanie! 28.05.

red.
Złote mlekoJak je przygotować?Koniecznością jest uprzednie przygotowanie pasty z kurkumy, na którą przepis znajdziecie na kolejnym zdjęciu. W szklance ciepłego mleka  (dowolnego pochodzenia: zwierzęcego lub roślinnego) rozpuść 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty i wypij.Mleko można doprawić także innymi składnikami, takimi jak: miód, imbir, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, czy olej kokosowy.
Złote mlekoJak je przygotować?Koniecznością jest uprzednie przygotowanie pasty z kurkumy, na którą przepis znajdziecie na kolejnym zdjęciu. W szklance ciepłego mleka (dowolnego pochodzenia: zwierzęcego lub roślinnego) rozpuść 1 łyżeczkę wcześniej przygotowanej pasty i wypij.Mleko można doprawić także innymi składnikami, takimi jak: miód, imbir, cynamon, pieprz, goździki, kardamon, czy olej kokosowy. Pixabay
Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafran indyjski lub ostrzyż długi. Podstawową i najcenniejszą dla zdrowia substancją zawartą w kurkumie jest kurkumina, która ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie, a nawet w kosmetyce!

Sprawdźcie jej cudowne właściwości i poznajcie 5 sposobów na jej wykorzystanie!

Kurkuma to przyprawa od dawna znana ze swoich właściwości leczniczych, która cieszyła się zainteresowaniem zarówno świata naukowego, jak i entuzjastów kulinarnych.

Jakie są właściwości kurkuminy?

  • Pomaga w leczeniu stanów oksydacyjnych i zapalnych,
  • zespołu metabolicznego,
  • zapalenia stawów,
  • lęków,
  • hiperlipidemii.

Kurkumina może także pomóc w leczeniu stanów zapalnych wywołanych wysiłkiem i związanych z bólem mięśni, zwiększając szybkość regeneracji i wydajność u osób aktywnych. Ponadto stosunkowo niska dawka może zapewnić korzyści zdrowotne dla osób, u których nie zdiagnozowano żadnych chorób.

Warto pamiętać jednak o tym, że samo spożycie kurkuminy nie prowadzi do związanych z tym korzyści zdrowotnych ze względu na jej słabą biodostępność, która wynika przede wszystkim ze słabego wchłaniania, szybkiego metabolizowania i szybkiej eliminacji jej z organizmu.

Istnieje kilka składników, które mogą zwiększyć jej biodostępność.

Na przykład piperyna, która jest głównym aktywnym składnikiem czarnego pieprzu, a po połączeniu z kurkuminą zwiększa jej biodostępność nawet o 2000%.

Kurkumina w takim połączeniu ze środkami wzmacniającymi zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Kliknij w zobacz galerię i sprawdź 5 pomysłów na wykorzystanie jej:

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kurkuma i kurkumina, czyli naturalne złoto, które znajdziesz w swojej kuchni. Jakie ma właściwości? 5 przepisów na jej wykorzystanie! 28.05. - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski