Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurkuma

Redakcja
Najpierw kurkumę zaczęto uprawiać dla żółtego koloru korzeni i początkowo wykorzystywano wyłącznie w charakterze barwnika. Dopiero później kurkuma stała się przyprawą i kosmetykiem. W ostatnich dziesięcioleciach budzi coraz większe zainteresowanie firm farmaceutycznych, substancje w niej zawarte, a konkretnie kurkumina i pochodne, zwane kurkuminoidami, okazały się mieć silne właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, mogą więc stać się alternatywą dla coraz mniej skutecznych antybiotyków. Ich działanie przeciwzapalne z kolei może okazać się przydatne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy czy nawet w profilaktyce choroby Alzheimera. Kolejne badania potwierdziły, że kurkuma może spowolnić rozwój i rozprzestrzenianie się różnorodnych typów komórek nowotworowych.

Jedz na zdrowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski