Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kutia na deser. Tradycyjny przepis z 1910 roku. Tak gotowały nasze prababcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna kutia przyrządzana jest z ugotowanych ziaren pszenicy, maku i miodu.
Tradycyjna kutia przyrządzana jest z ugotowanych ziaren pszenicy, maku i miodu. 123rf.com/ulyanakhorunzha/zdjęcie ilustracyjne
Kutia to przysmak, który najczęściej przygotowuje się na Wigilię w domach środkowej i wschodniej Polski. Tradycyjna kutia przygotowywana jest z ugotowanej pszenicy, maku, miodu i bakalii. Zobacz przepis na kutię Marii Ochorowicz-Monatowej z „Uniwersalnej książki kucharskiej” z 1910 roku.

W skrócie

Warto wiedzieć, że w mniej zamożnych rodzinach dodawano do kutii orzechy włoskie, bogatsze gospodarstwa korzystały z migdałów. Zdarzały się też przepisy na kutię z marcepanem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przytaczamy przepis na kutię Marii Ochorowicz-Monatowej w pisowni oryginalnej.

Ćwierć litra omielonej pszenicy, którą dostaje się na targu, sparzyć wrzącą wodą, a gdy się parę razy zagotuje odlać i gotować dalej w kamiennym garnku tak długo, aż będzie zupełnie miękka i gęsta. Uważać przytem trzeba by się nie przypaliła, więc najlepiej, gdy na wpół ugotowana, wstawić ją na ruszcie do pieca i często mieszać. Potem odstawić, aby wyziębła. Przygotować mak zupełnie tak samo, jak poprzedni do łamańców, dodać do niego mniej cukru, a za to trzy lub cztery łyżki miodu, 1 / 4 funta oparzonych z łupy i utartych na maszynce migdałów, 1 / 4 funta rodzynków sułtańskich, ugotowaną pszenicę (nie dawać jednak za dużo), rozrobić gęstą słodką śmietanką, nałożyć do kryształowej salaterki i przed podaniem postawić w zimnem miejscu na kilka godzin.

Kutia – przepis Monatowej

Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym 2 godziny w lodówce).

Składniki:

  • 250 g zmielonych ziaren pszenicy,
  • 500 g maku,
  • 50 g cukru białego,
  • 70 g miodu,
  • 100 g migdałów blanszowanych,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Jak zrobić kutię wigilijną?

Przygotowanie:

  1. Pszenica na kutię powinna być sparzona i ugotowana do miękkości w garnku o grubym dnie. Od czasu powinna być zamieszana, aby się nie przypalić.
  2. Mak należy sparzyć gorącą wodą i zmielić dwa razy w maszynce na gładką masę. Gdy mak jest utarty, należy dodać w dużej misce wymieszać do z cukrem i miodem.
  3. Migdały bez skórki trzeba posiekać i dodać do masy makowej.
  4. Następnie należy dodać namoczone w 50 ml wody rodzynki i ugotowaną pszenicę.
  5. Na koniec kutię należy wymieszać z masą makową, wzbogacić ją śmietanką i dokładnie wymieszać.
  6. Kutię na wigilię należy wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby przeszła smaki.
  7. Gotowa kutia wigilijna może być podana jako deser na zakończenie wieczerzy.

Przepisy z makiem

Mak to znakomity dodatek do wielu deserów. Nie tylko na Wigilię. Biały mak to obowiązkowy składnik rogali świętomarcińskich serwowanych na 11 listopada. Ponadto można zrobić ciasto makowa panienka. Polecamy także tradycyjne kluski z makiem na Wigilię. Nie sposób też zapomnieć o przepisie na tradycyjnego makowca albo śląskie makówki. Znakomitym przepisem na Wigilię jest sernik z makiem od zwycięzcy 10. edycji programu „MasterChef”. Wypróbujcie koniecznie!

Źródło przepisu:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kutia na deser. Tradycyjny przepis z 1910 roku. Tak gotowały nasze prababcie - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski