Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kwasy i zasady w równowadze

(DD)
Korzystnie na zachowanie równowagi kwasowej wpływają warzywa
Korzystnie na zachowanie równowagi kwasowej wpływają warzywa Fot. 123rf
Zakwaszenie organizmu to zaburzenie jego równowagi kwasowo-zasadowej. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe pozbawione są wówczas balansu między kwasami i zasadami, co ujawnia się w nieodpowiednim poziomie pH.

Optymalna wartość tego czynnika wynosi od 7,35 do 7,45. Gdy jest on wyższy oznacza to, że organizm jest zbyt zasadowy. Zbyt niski współczynnik pH ujawnia zakwaszenie organizmu. Często zachwianie to wyrównuje się samoistnie poprzez zwiększone wydalanie przez płuca CO2, a także zamianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże kwasy. Tego typu procesy są jednak skuteczne tylko do pewnego momentu. Podstawową przyczyną zakwaszenia organizmu jest zła dieta.

- W organizmie wszystkie procesy chemiczne i biologiczne zachodzą w __środowisku wodnym - mówi Weronika Łapińska, diagnosta laboratoryjny z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum. - Produkty, które spożywamy, ulegają rozkładowi. Podczas trawienia żywności uwalniane są witaminy, składniki mineralne i kwasy organiczne, które następnie ulegają przemianom. Składniki dostarczane organizmowi mogą wykazywać w połączeniu z wodą właściwości kwaso- lub zasadotwórcze. Przy nadmiernym spożyciu tych pierwszych dochodzi do zakwaszenia. Negatywnie na stan organizmu wpływa brak aktywności fizycznej, długotrwały stres, szybkie tempo życia.

Pierwszymi odczuwalnymi symptomami zakwaszenia organizmu są ogólne zmęczenie, zaburzenia koncentracji, napięcia nerwowe, trudności z zasypianiem oraz zgaga. Zauważalna jest również łamliwość paznokci oraz wypadanie włosów.

- Zakwaszony organizm staje się również bardziej podatny na przeziębienia i infekcje - mówi lekarz Halina Zienkiewicz. - Długotrwałe zakwaszenie może prowadzić do __wielu przewlekłych chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, osteoporozy czy nawet nowotworów.

Aby przekonać się, czy nasz organizm jest zakwaszony, wystarczy zbadać pH moczu za pomocą papierka lakmusowego. Bardziej skomplikowane jest odkrycie stopnia zakwaszenia i jego przyczyn. W tym przypadku najskuteczniejszym sposobem na zdiagnozowanie tych parametrów będzie Test Obciążeń Organizmu. Powstał on w wyniku wieloletnich badań doktora Volla, który w swojej metodzie połączył dobrodziejstwa zachodniej i wschodniej medycyny.

- Zaletą tego typu diagnostyki jest bez wątpienia jej szybkość i __nieinwazyjność - mówi Maryla Bańkowska z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum. - Otrzymawszy szczegółową diagnozę możemy skonsultować się ze specjalistami, którzy dobiorą nam indywidualną kurację.

Po odkwaszeniu kluczowa będzie odpowiednio zbilansowana dieta. Powinna zawierać ok. 20 proc. produktów kwasotwórczych i 80 proc. zasadotwórczych. Do pożywienia, które może powodować zakwaszenie zaliczymy m.in. wszelkie mięsa, nabiał, a także produkty zbożowe. Nie wszystkie kwaśne produkty są kwasotwórcze. Przykładem mogą być cytrusy, które rozkładając się w organizmie, stają się alkaliczne. Korzystnie na zachowanie równowagi kwasowej wpływa kasza gryczana, jaglana, migdały oraz warzywa, zwłaszcza cukinia, szpinak, bakłażany, buraki i brokuły. Ważna jest też aktywność fizyczna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski