Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Komponując posiłki warto zwracać uwagę na zawartość substancji antyodżywczych w produktach. Dowiedz się z kolejnych slajdów jakich połączeń lepiej unikać i dlaczego.  Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Komponując posiłki warto zwracać uwagę na zawartość substancji antyodżywczych w produktach. Dowiedz się z kolejnych slajdów jakich połączeń lepiej unikać i dlaczego. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE mangostar/123rf
Udostępnij:
Prawidłowo skomponowana dieta powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Niestety niektóre produkty zawierają substancje antyodżywcze, czyli związki zmniejszające wchłanianie np. wapnia, żelaza lub jodu. Sprawdź, co jest faktem, a co mitem jeśli chodzi o łączenie ze sobą produktów spożywczych.

Zbilansowana dieta – czym jest piramida żywieniowa?

Prawidłowo zbilansowana dieta jest źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin. Zasady dotyczące żywienia zawarte są w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Jest to graficzne przedstawienie proporcji pomiędzy różnymi grupami produktów.

Zasady czytania piramidy są bardzo proste. Im wyższe piętro, tym ilość i częstotliwość spożywania danych produktów jest mniejsza. Produkty z najniższych pięter powinny być jedzone częściej i w większych ilościach.

Sprawdź, co jest faktem, a co mitem jeśli chodzi o łączenie składników

Piramida Zdrowego Żywienia ustalona jest dla zdrowych osób, bez chorób współistniejących. Oddzielną piramidę żywieniową posiadają osoby starsze, dzieci oraz młodzież. Stosowanie się do zbilansowanej diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób:

  • nadciśnienia tętniczego,
  • otyłości,
  • insulinooporności,
  • miażdżycy,
  • zakrzepicy,
  • hipercholesterolemii,
  • zawału,
  • udaru.

Substancje antyodżywcze w żywności

Substancje antyodżywcze to związki występujące w żywności, które w znacznym stopniu ograniczają lub całkowicie uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych.

Do naturalnych substancji antyodżywczych można zaliczyć:

  • awidynę – źródłem awidyny są surowe jajka. Związek ten znacząco ogranicza przyswajanie biotyny. Należy jednak wspomnieć, że obróbka termiczna dezaktywuje jej działanie,
  • goitrynę – to substancja występująca w roślinach krzyżowych, między innymi w karczochu, kalafiorze, brukselce, brokule, jarmużu, rzepie oraz kapuście. Goitryna zaburza wchłanianie jodu i może zwiększać ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy,
  • amigdalinę – amigdalina jest glikozydem zawierającym w swoim składzie cyjanowodór, czyli silnie toksyczną substancję. Źródłem amigdaliny są pestki wiśni, moreli oraz brzoskwini. Spożywanie produktów z amigdaliną powinno być ściśle kontrolowane, ponieważ może dojść do zatrucia, którego objawami są bóle głowy, ucisk w klatce piersiowej, ślinotok, drętwienie twarzy oraz zaczerwienienie skóry,
  • kwas fitynowy – związek ten tworzy kompleksy z wapniem, żelazem i magnezem ograniczając ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Źródłem kwasu fitynowego są otręby, pieczywo pełnoziarniste, mąka razowa oraz rośliny strączkowe,
  • taniny – związki te są znakomitymi przeciwutleniaczami, jednak tworząc kompleksy z witaminą A oraz B12 mogą zaburzać ich wchłanianie. Obecne są one w herbacie, kawie oraz kakao,
  • kwas szczawiowy – wiąże wapń oraz magnez i uniemożliwia ich przyswajanie. Źródłem kwasu szczawiowego jest szpinak, rabarbar, czekolada oraz kawa.

Fakty i mity dotyczące łączenia produktów spożywczych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie