18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łakocie dla alergika

Redakcja
Sezamki. Składniki: cukier, nasiona słonecznika, dyni lub sezam. Cukier rozpuszczamy w małym rondelku i mieszamy (na wolnym ogniu, aby się nie przypalił). Dodajemy nasiona i mieszamy powtórnie. Całość wykładamy na mokry talerzyk lub folię posmarowaną olejem.

Kącik malucha

Z myślą o najmłodszych alergikach podajemy kilka przepisów na świąteczne słodkości, które sprawią, że także i oni odczują niepowtarzalną atmosferę tych dni. Przepisy zostały opracowane z myślą o dzieciach na diecie bezglutenowej bądź bezmlecznej.

Szarlotka. Składniki: szklanka mąki, szklanka kaszy manny, szklanka cukru, pół szklanki oliwy, kilka jabłek (im więcej, tym lepiej). Mąkę, kaszę oraz cukier mieszamy i połowę mieszanki wysypujemy na blachę. Starte jabłka nakładamy na "ciasto", a na nie resztę mieszanki. Całość polewamy oliwą, tak, aby nie było suchych miejsc (można wymieszać). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.
Blok czekoladowy. Składniki: kostka margaryny bezmlecznej, pół szklanki wody, szklanka cukru, 3 łyżki kakao. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Masę wlewamy do formy i posypujemy migdałami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi, sezamem czy orzeszkami (o ile dziecko może je jeść). Masą przekładamy wafle bezmleczne i całość wsadzamy do lodówki.
Ciasteczka. Składniki: 6 łyżek mąki bezglutenowej, 4 łyżki margaryny bezmlecznej, 2 łyżki cukru pudru, wiórki kokosowe lub skórka z pomarańczy. Mąkę dokładnie ucieramy z masłem, dodajemy resztę składników. Całość wstawiamy na 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 150 stopni.
Świąteczny piernik. Składniki: 2 szklanki utartej marchewki, 2 szklanki mąki bezglutenowej, 1 szklanka bakalii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki zmielonego imbiru. Wymieszać w miseczce marchewkę, bakalie i przyprawy, dodać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz odrobinę wody. Całość wymieszać. Gęstą masą wyłożyć natłuszczoną formę. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Ciasteczka Renatki. Składniki: 900 g mąki kukurydzianej, szklanka cukru, pół szklanki wody, pół kg smalcu lub innego tłuszczu. Wszystkie składniki zagniatamy i formujemy placuszki. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 150 stopni.
Przepisy, które zebrała IwonaPoniewierska pochodzą zforum dla alergików (Gazeta. pl) oraz strony internetowej: www. malyalergik. pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski