Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lato na talerzu

Dominika Wójciak
Lubię każdą porę roku. Naprawdę. Listopad można przeżyć. Ale tylko dzięki dyniom, zresztą w ich soczyście pomarańczowym kolorze upatruję celowe działanie natury, która świadoma posępności nadchodzących zimowych wieczorów wyczarowała słoneczne, pękate dynie.

Przedwiośnie, na które bardzo łatwo narzekać, leci mi zazwyczaj na snuciu marzeń o kulinarnym wykorzystaniu nowalijek, więc nawet znudzenie codzienną konsumpcją warzyw bulwiastych nie prowadzi mnie na depresyjne manowce.

Lato uwielbiam jak każdy. Od mnogości warzywnych możliwości dostaję oczopląsu zmieszanego z małpim rozumem, co skutkuje lodówką upchaną jarzynami do granic możliwości, a jedynym kryterium decydującym o tym, co będzie na obiad, jest moje widzimisię.

Moje lato na talerzu wygląda tak jak gazpacho z arbuzem, wypełnione jest warzywami po brzegi!

GAZPACHO Z ARBUZEM

Składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów,

¼ arbuza (ok. 400 g waga bez skórki),

4 gruntowe ogórki,

1 czerwona papryka,

1 cebula (cukrowa lub czerwona, 2 ząbki czosnku,

1 papryczka chili,

2 garści listków bazylii,

150 ml oliwy z oliwek,

40 - 50 ml octu z czerwonego wina lub łagodnego octu jabłkowego

Przygotowanie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Najłatwiej naciąć pomidory w krzyż, zanurzyć we wrzątku na 2-3 minuty i przelać zimną wodą. Wtedy skórka łatwo odejdzie.

Obrane pomidory wrzuć do garnka. Dodaj też kawałki arbuza, uważaj tylko, by wydłubać wszystkie pestki. Ogórki obierz i pokrój w cząstki, wrzuć do garnka z pomidorami i arbuzem. Dodaj też obrane: cebulę i czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli chcesz, by zupa była bardzo ostra, wrzuć papryczkę razem z pestkami. Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, wypestkuj chili. Dodaj do garnka bazylię, oliwę, ocet i ½ łyżeczki soli, zmiksuj zupę blenderem.

Najlepiej zmiksować zupę blenderem ręcznym, tak by gdzieniegdzie pływały w niej większe kawałki warzyw. Gazpacho dobrze schłodzić przed podaniem.

Podawaj z kukurydzianymi nachosami zapieczonymi z kozią goudą albo po prostu z grzankami chleba natartymi czosnkiem.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski