Łatwe i szybkie ciasta na Boże Narodzenie 2023. Te słodkości przygotujesz w mniej niż godzinę [PRZEPISY]
Błyskawiczny makowiec z jabłkami
Składniki na blachę (26×30 cm)
mak (suchy, nie mielony) – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi