Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lawendowe smaki

Ania Starmach
Seidler Slawomir
Biała, fioletowa, niebieska, niezmiennie czaruje swoim wyglądem, kolorem, a przede wszystkim zapachem. Jest ozdobą niejednego ogrodu czy balkonu, ale mam nadzieję, że od dziś lawenda będzie też ozdobą w waszej kuchni! Oto przepisy lawendowe.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Domowy cukier waniliowo-lawendowy

Składniki: 500 g cukru, 1 laska wanilii, 2 łyżeczki suszonej lawendy
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego. Miksuj przez kilka minut. Aromatyczny cukier przesiej przez sitko, przełóż do słoika i szczelnie zamknij.

Ciasto cytrynowo-lawendowe

Składniki:200 g mąki, 140 g gęstego jogurtu naturalnego, 120 g cukru, 90 g masła, 3 jajka, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier: 80 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka lawendy
Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj jajka, mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym) i jogurt naturalny. Gładką masę przełóż do formy (może być okrągła lub prostokątna). Piecz ok. 50–60 minut w temperaturze 170 stopni. Aby przygotować lukier, cukier wymieszaj z sokiem z cytryny. Lukrem polej lekko ciepłe ciasto, posyp kwiatkami lawendy.

Lawendowe brzoskwinie

Składniki: 4 dojrzałe brzoskwinie, 2 banany, 100 ml gęstego jogurtu naturalnego, 4 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka lawendy (świeżej lub suszonej, suszona może być bardziej intensywna w smaku i zapachu, dodaj jej mniejszą ilość)
Przygotowanie: 2 brzoskwinie obierz ze skóry, zmiksuj z bananami, jogurtem naturalnym. Powstały krem przełóż do małych miseczek. Pozostałe dwie brzoskwinie przekrój na ćwiartki, skarmelizuj cukier, dodaj masło, brzoskwinie i lawendę. Tak podgrzane owoce dodaj do miseczek z owocowym kremem.

Placuszki serowe z miodem i lawendą

Składniki: 120 g serka ricotta, 120 g gęstego jogurtu naturalnego, 50 ml mleka, 30 g cukru, 1 duże jajko, 100 g mąki, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki lawendy (świeżej lub suszonej), miód lawendowy, olej do smażenia
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz miodu) wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż niewielkie placuszki na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z miodem lawendowym.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lawendowe smaki - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski