Przepis
Zoltan Bucalics, szef kuchni restauracji hotelu "Batory" w Krakowie przy ul. św. Łazarza, zwany w obu zaprzyjaźnionych krajach: Polsce i na Węgrzech "węgierskim Kuroniem" (z racji programów kulinarnych, prowadzonych w budapeszteńskiej telewizji), mistrz patelni, którego kunszt docenili nawet słuchacze Szkoły FBI w stolicy Węgier, poleca jako potrawę na weekend leczo bandyckie.
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Aby sporządzić leczo bandyckie, należy podsmażyć słoninę z cebulą, dodać pomidory i paprykę, pokrojone w paski polędwiczki wieprzowe i kiełbasę węgierską oraz cebulę w półksiężyce. Podsmażyć, dodając pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką mieloną.
Leczo bandyckie podaje się z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.
(RD)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?