Leczo bandyckie

Redakcja
Składniki (porcja dla czterech osób): polędwiczki wieprzowe - 60 dag, olej - 250 ml, słonina wędzona - 12 dag, cebula - 10 dag, czosnek - jeden ząbek, papryka żółta - 20 dag, kiełbasa węgierska - 20 dag, pomidory - 10 dag, pieczarki - 25 dag, ziemniaki - 80 dag, zielona pietruszka - jedna łyżka posiekanej natki, przyprawy: czerwona papryka, sól, pieprz.

Przepis

 Zoltan Bucalics, szef kuchni restauracji hotelu "Batory" w Krakowie przy ul. św. Łazarza, zwany w obu zaprzyjaźnionych krajach: Polsce i na Węgrzech "węgierskim Kuroniem" (z racji programów kulinarnych, prowadzonych w budapeszteńskiej telewizji), mistrz patelni, którego kunszt docenili nawet słuchacze Szkoły FBI w stolicy Węgier, poleca jako potrawę na weekend leczo bandyckie.
 Sposób wykonania:
 Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Aby sporządzić leczo bandyckie, należy podsmażyć słoninę z cebulą, dodać pomidory i paprykę, pokrojone w paski polędwiczki wieprzowe i kiełbasę węgierską oraz cebulę w półksiężyce. Podsmażyć, dodając pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką mieloną.
 Leczo bandyckie podaje się z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.

(RD)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie