Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leczo bandyckie

Redakcja
Składniki (porcja dla czterech osób): polędwiczki wieprzowe - 60 dag, olej - 250 ml, słonina wędzona - 12 dag, cebula - 10 dag, czosnek - jeden ząbek, papryka żółta - 20 dag, kiełbasa węgierska - 20 dag, pomidory - 10 dag, pieczarki - 25 dag, ziemniaki - 80 dag, zielona pietruszka - jedna łyżka posiekanej natki, przyprawy: czerwona papryka, sól, pieprz.

Przepis

 Zoltan Bucalics, szef kuchni restauracji hotelu "Batory" w Krakowie przy ul. św. Łazarza, zwany w obu zaprzyjaźnionych krajach: Polsce i na Węgrzech "węgierskim Kuroniem" (z racji programów kulinarnych, prowadzonych w budapeszteńskiej telewizji), mistrz patelni, którego kunszt docenili nawet słuchacze Szkoły FBI w stolicy Węgier, poleca jako potrawę na weekend leczo bandyckie.
 Sposób wykonania:
 Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i usmażyć w głębokim oleju. Aby sporządzić leczo bandyckie, należy podsmażyć słoninę z cebulą, dodać pomidory i paprykę, pokrojone w paski polędwiczki wieprzowe i kiełbasę węgierską oraz cebulę w półksiężyce. Podsmażyć, dodając pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką mieloną.
 Leczo bandyckie podaje się z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.

(RD)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski