Legalizacja oscypka

ASZ
Udostępnij:
(INF. WŁ.) Po dwóch latach starań podejmowanych przez nowotarskie starostwo i petycjach, które były składane od 1964 roku, minister rolnictwa Jarosław Kalinowski podpisał wreszcie rozporządzenie dotyczące wyrobów z mleka surowego i niepasteryzowanego. Dokument jest podstawą do legalizacji sprzedaży m.in. oscypka.

Minister rolnictwa podpisał rozporządzanie

   - Jest to punkt zwrotny w naszych działaniach zmierzających do uzyskania znaku towarowego i certyfikatu agencji rządowej "Polska Żywność", który jest znakiem międzynarodowym - _cieszy się z rozporządzenia nowotarski starosta Jan Lasyk. - _Wniosek taki złożymy w najbliższych dniach w Ministerstwie Rolnictwa.
   Podpisane właśnie rozporządzenie otwiera rodzimym bacom drogę do legalnej sprzedaży wszystkich regionalnych produktów: oscypka, bundzu, żętycy. Ich wytwórcy musieli odetchnąć z ulgą. Od tego momentu można też spokojniej przyglądać się negocjacjom z Unią Europejską w tej sferze rolnictwa, która dotyczy produktów regionalnych. Długo oczekiwane rozporządzenie otwiera drogę do legalnego eksportu, co dobrze rokuje oscypkowi na unijnym rynku.
   Długotrwałe starania, w których dużą zasługę ma szef wydziału ochrony środowiska i rolnictwa w starostowie Henryk Stanik, zostały uwieńczone podpisem ministra. (ASZ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie