Wkażdej aptece znajdziemy preparaty z czosnku. W przeciwieństwie do zmiażdżonych, zjadanych na surowo ząbków (co jest najzdrowsze, ale obciążające dla przewodu pokarmowego) po zażyciu kapsułki zwykle nie „pachniemy” czosnkiem, co bywa uciążliwe dla otoczenia. Lecznicze przetwory z tej rośliny możemy przyrządzić także w domu.
Nalewka czosnkowa
125 g zmiażdżonych ząbków zalać 50 ml wódki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na dziesięć dni, często wstrząsając zamkniętym słoikiem. Przecedzić przez sitko i stosować początkowo 5 kropli (stopniowo zwiększając do 20 kropli) 2-3 razy dziennie.
Wyciąg z **czosnku**
30 ząbków zmiażdżyć, wymieszać w litrze przegotowanej, ochłodzonej wody, dodać sok wyciśnięty z 50 dag cytryn. Rozlać do zamykanych słoików i przechowywać w lodówce. Pić po łyżce 1-3 razy dziennie godzinę przed posiłkiem.
Czosnek tarty
3-4 zmiażdżone ząbki zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Zostawić na całą noc. Rano wypić na czczo. Stosować przez trzy tygodnie na pasożyty jelitowe.
Winko czosnkowe
Francuzi na reumatyzm lub do dezynfekcji ran często używają winka czosnkowego. 30 g zmiażdżonych ząbków należy macerować w pół litrze octu winnego przez dziesięć dni. Kiedy dokucza reumatyzm, okłady z winka zmniejszają dokuczliwe bóle.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?