Leki z domowej apteki

(DD)
Czosnek i jego przetwory zapobiegają zawałowi i udarowi
Czosnek i jego przetwory zapobiegają zawałowi i udarowi Fot. 123RF
Przepisy. Przetwory z czosnku zachowują jego lecznicze właściwości.

Wkażdej aptece znajdziemy preparaty z czosnku. W przeciwieństwie do zmiażdżonych, zjadanych na surowo ząbków (co jest najzdrowsze, ale obciążające dla przewodu pokarmowego) po zażyciu kapsułki zwykle nie „pachniemy” czosnkiem, co bywa uciążliwe dla otoczenia. Lecznicze przetwory z tej rośliny możemy przyrządzić także w domu.

Nalewka czosnkowa

125 g zmiażdżonych ząbków zalać 50 ml wódki. Pozostawić w temperaturze pokojowej na dziesięć dni, często wstrząsając zamkniętym słoikiem. Przecedzić przez sitko i stosować początkowo 5 kropli (stopniowo zwiększając do 20 kropli) 2-3 razy dziennie.

Wyciąg z **czosnku**

30 ząbków zmiażdżyć, wymieszać w litrze przegotowanej, ochłodzonej wody, dodać sok wyciśnięty z 50 dag cytryn. Rozlać do zamykanych słoików i przechowywać w lodówce. Pić po łyżce 1-3 razy dziennie godzinę przed posiłkiem.

Czosnek tarty

3-4 zmiażdżone ząbki zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Zostawić na całą noc. Rano wypić na czczo. Stosować przez trzy tygodnie na pasożyty jelitowe.

Winko czosnkowe

Francuzi na reumatyzm lub do dezynfekcji ran często używają winka czosnkowego. 30 g zmiażdżonych ząbków należy macerować w pół litrze octu winnego przez dziesięć dni. Kiedy dokucza reumatyzm, okłady z winka zmniejszają dokuczliwe bóle.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie