Napar z liści ruty jest rzadko spotykaną formą, ponieważ związki czynne ziela są słabo rozpuszczalne w wodzie.
Napar
Pół łyżki suchego ziela krótko zaparzyć w 1/4 litra wody. Zażywać dwa razy dziennie po łyżce, m.in. przeciwko takim dolegliwościom, jak: stany skurczowe dróg żółciowych i moczowych, pobudliwość nerwowa, zaburzenia w krążeniu obwodowym, zwłaszcza w starszym wieku, gdy towarzyszą im zmiany miażdżcowe, kruchość i przepuszczalność drobnych naczyń krwionośnych.
Mieszanki ziołowe
Ziele ruty, ziele serdecznika, kłącze perzu, korzeń prawoślazu, liść czarnej borówki, pączki topoli, korę wierzby – zmieszać w równych ilościach i zagotować. Odwar polecany jest przy zapaleniu miedniczek nerkowych.
Napar z liści ruty, liści melisy, ziela macierzanki i ziela serdecznika w równych ilościach może być pomocny w niewydolności wieńcowej.
Nalewka pasikonik
Przepis z dawnej kuchni litewskiej: Szklanka miodu, szklanka cukru, łyżka suszonego kwiatu róży, łyżka posiekanej zielonej ruty, łyżka mięty, kawałek cynamonu, pół gałki muszkatołowej, 10 goździków, kawałek imbiru i dwa litry wódki. Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 minut. Miód rozpuścić w rondelku, wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką. Podgrzać po przykryciem, nie gotując. Po ostygnięciu zlać do słoja, po kilku dniach przelać do butelek. Nabiera smaku po kilku miesiącach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?