Jakie ciasto podać na Wielkanoc, by nie było ciężkie? Zobacz nasze propozycje na lekkie ciasta wielkanocne.
Spis treści
- Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad [PRZEPIS]
- Lekkie ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek [PRZEPIS]
- Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]
- Miętowo-limonkowe miniserniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]
- Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]
- Składniki na biszkopt
- Domową szarlotka z bezą [PRZEPIS]
- Ciasto z malinami „Siódme niebo” [PRZEPIS]
Ciasto bez pieczenia: mus z trzech czekolad [PRZEPIS]

Składniki
- 20 dag kruchych ciastek
- 25 dag kostki do pieczenia Kasia
- 15 dag czekolady deserowej
- 15 dag czekolady mlecznej
- 20 dag czekolady białej
- 1200 mililitrów śmietany 36 proc.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 szklanka wody
- kakao lub starta czekolada do posypania
Wykonanie
Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem i wymieszać ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagnieść i wykleić ciastem spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g). W mniejszej misce wymieszać 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją w gorącej kąpieli.
Ubić 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodać 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, wymieszać i dodać wszystko do roztopionej czekolady i wymieszać z ubitą śmietaną.
Gotową masę przelać na kruchy spód do formy i odstawić do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotować kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypać kakao lub startą czekoladą.
Lekkie ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek [PRZEPIS]

Składniki
- 6 galaretek (trzy różne kolory)
- 50 g żelatyny
- 1/2 litra śmietany kremówki
- szklanka kefiru
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]

Składniki
- 20 dag herbatników kakaowych
- ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 2 śnieżki w proszku
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
- 100 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Miętowo-limonkowe miniserniczki na świąteczny stół [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g sera białego podwójnie mielonego
- 1 serek mascarpone
- 50g śmietany 30%
- 100g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki mleka
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 opakowanie śmietany śnieżki
- 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
- 2 garści zielonej mięty
- 1 limonka
- 40 kropli miętowych
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czekolady mleczne
- 10 sztuk herbatników
Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Ciasto na biszkopcie z musem pomarańczowym i lekką pianką [PRZEPIS]

Składniki na biszkopt
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Składniki na mus
- litr soku z pomarańczy
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1/2 szklanki cukru kryształu
Składniki na piankę
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącego mleka
Wykonanie
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st., czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry dnem, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy. Połowę soku ugotować z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuścić dwa budynie, połączyć z gotującym się sokiem i gotować do zagęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelać na wystudzony biszkopt, odstawić do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Do śmietany dodać małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszać łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!). Gotową masę śmietankową przełożyć na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Domową szarlotka z bezą [PRZEPIS]

Składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 1 żółtko jaja M lub L
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę:
- 4 białka jaj M lub L
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)
Wykonanie szarlotki
Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.
Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).
Szarlotkę należy podawać ostudzoną.
Ciasto z malinami „Siódme niebo” [PRZEPIS]

Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm
- ok. 4 paczek herbatników
Składniki na białą masę
- 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na warstwę malinową
- 3 galaretki malinowe
- 70 dag świeżych malin
- 1 litr wody
Składniki na bezę
- 4 białka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin.
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.
Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
- Przepisy z jajkami w roli głównej na Wielkanoc
- Przepisy na nietypowe dania wielkanocne
- Tradycyjne dania wielkanocne. Przepisy naszych Czytelników
- Przepisy na faszerowane jajka
- Przepisy na pyszne wielkanocne sałatki naszych Czytelników
- Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?