Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Letnia zupa z kalafiorem, cukinią, marchewką i ryżem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Letnia zupę z kalafiorem, cukinią, marchewką i ryżem to pomysł na zdrowy obiad.
Letnia zupę z kalafiorem, cukinią, marchewką i ryżem to pomysł na zdrowy obiad. Fot. materiały prasowe
Latem też sięgajmy po zdrowe i smaczne zupy. Lekka zupa z warzywami to propozycja na aromatyczny, warzywny obiad. Zobaczcie przepis!

Kalafior, cukinia i marchewka to podstawowe składniki pysznej, letniej zupy.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora rozdrobnionego w mniejsze części
  • 1 cukinia pokrojona w mniejsze części
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 saszetki białego ryżu Britta
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w mniejsze części
  • 1 duża marchewka pokrojona w mniejsze części
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
W garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cukinię, kalafior, i paprykę, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać puszkę pomidorów 2 litry wody i przyprawy.
Całość gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać ryż i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z posiekaną bazylią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Letnia zupa z kalafiorem, cukinią, marchewką i ryżem [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski