Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Limba dobra na wszystko

Grzegorz Tabasz
"Gościu, siądź pod mym liściem a odpocznij sobie". Tymi słowami do wypoczynku pod lipami zachęcał w swojej nieśmiertelnej fraszce mistrz Jan Kochanowski. Owszem, lipy w Beskidach właśnie kwitną. Oszałamiająca woń i brzęk tysięcy pszczelich skrzydełek jest najlepszą zachętą do relaksu w lipowym zagajniku.

Są u nas drzewa, które pachną całkowicie inaczej i są równie atrakcyjne. W upalny dzień przysiadłem pod limbą. Oficjalnie dla wspaniałego aromatu rozgrzanej żywicy i tatrzańskich panoram. Tak po prawdzie, droga wycisnęła ze mnie ostatnie zapasy sił. Pod okazałym drzewem znalazłem kilka szyszek i garść limbowych orzeszków. Centymetrowej długości, opasłe i w odróżnieniu od naszych iglaków, pozbawione lotnego skrzydełka.

Tak wielkie i zawierające sporo pyszności nasiona roznoszą tylko ptaki. Park narodowy to sanktuarium przyrody i ani mi przez myśl nie przyszło, by sprawdzić, jak smakują. Choć muszę przyznać, iż bardzo mnie kusiło… Za to bezkrytycznie daję wiarę książkowym mądrościom o zaletach nasion. Zgniecione i zmieszane z olejem służyły do nacierania skroni. Likwidowały migreny i podnosiły zdolności umysłowe. Sam nie wiem, inteligencji nigdy za wiele, więc …

Wracając do pachnącej żywicy, to trzy wieki temu tatrzańskie limby służyły do wyrobu balsamu. Specyfik był istnym panaceum. Stosowany wewnętrznie i zewnętrznie leczył wszystkie schorzenia. To szczera prawda. Po kwadransie wdychania limbowych aromatów odzyskałem siły na dalszą wędrówkę.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski