Są u nas drzewa, które pachną całkowicie inaczej i są równie atrakcyjne. W upalny dzień przysiadłem pod limbą. Oficjalnie dla wspaniałego aromatu rozgrzanej żywicy i tatrzańskich panoram. Tak po prawdzie, droga wycisnęła ze mnie ostatnie zapasy sił. Pod okazałym drzewem znalazłem kilka szyszek i garść limbowych orzeszków. Centymetrowej długości, opasłe i w odróżnieniu od naszych iglaków, pozbawione lotnego skrzydełka.
Tak wielkie i zawierające sporo pyszności nasiona roznoszą tylko ptaki. Park narodowy to sanktuarium przyrody i ani mi przez myśl nie przyszło, by sprawdzić, jak smakują. Choć muszę przyznać, iż bardzo mnie kusiło… Za to bezkrytycznie daję wiarę książkowym mądrościom o zaletach nasion. Zgniecione i zmieszane z olejem służyły do nacierania skroni. Likwidowały migreny i podnosiły zdolności umysłowe. Sam nie wiem, inteligencji nigdy za wiele, więc …
Wracając do pachnącej żywicy, to trzy wieki temu tatrzańskie limby służyły do wyrobu balsamu. Specyfik był istnym panaceum. Stosowany wewnętrznie i zewnętrznie leczył wszystkie schorzenia. To szczera prawda. Po kwadransie wdychania limbowych aromatów odzyskałem siły na dalszą wędrówkę.
- Gdzie na szybki wypad z Krakowa? TOP 10 urokliwych miejsc z dala od zgiełku
- Zanim Zakopane stało się miastem. Nie uwierzysz, jak wyglądało przed ponad 100 laty!
- Będzie nowy wiek emerytalny w Polsce? Takie mogą być emerytury stażowe
- Najmodniejsze sukienki na wesele w 2023 roku. Takie są trendy w tym sezonie
- TOP 15 najlepszych parków rozrywki w Polsce. Tu warto przyjechać! RANKING
- Ogromne podwyżki płac w Krakowie i Małopolsce. Kto dostał najwięcej?
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?